Modern Art Orchestra

 

15 magyar parasztdal című lemez és koncert

Irigylem a big band felé orientálódó, abban elmélyedő muzsikusokat. A Modern Art Orchestra ugyanis kitűnő zászlóshajója a stílusnak, mely egyszerre nyújt elmélyült szórakoztatást, elméletet, gyakorlatot és példaértékű zenei megnyilvánulásokat koncerten és lemezen is. Mindezt teszi a legszélesebb közeg számára, gyerekektől felnőttekig – akár interaktív módon.

Az együttesben kinevelődött szerzői-hangszerelői közösség mélyen hitet tett a kortárs zene mellett, előadásaikon mindenkor a modernitás, a kifejezés mai hangja, az új keresése a jellemző – mindamellett a klasszikus repertoárt is magas színvonalon képviselik.

Bartók Béla születésnapján, 2018. március 25-én mutatta be a zenekar a 15 magyar parasztdal című lemezét a BMC-ben. A lemez négy kitűnő hangszerelő muzsikus, Bacsó Kristóf, Ávéd János, Fekete-Kovács Kornél és Subitz Gábor munkája, akik mindvégig gondosan ügyeltek a dalok eredeti formájának és szólamainak megőrzésére.

Első hallásra a magyar parasztdal és a big band kombinációja jelentős zenei és földrajzi távolságot jelent: más kultúra, más gyökerek, különböző formai és tartalmi megnyilvánulások. Ám az eredményt hallgatva a kétely feloldódik, egyben a zenei értékek magas szintű találkozójává válik az elkészült anyag, köszönhetően a kiváló szólistáknak, akik improvizációikkal hidat vernek a folkzene dallamvilága és a big band hangzás közé. Érdekessége az előadásnak, hogy maguk a hangszerelők is szólistái a műnek, belülről téve még hitelesebbé a hangzást, amelyben – és ezt nagyon jó leírni – végig tetten érhető korszakos zsenink, Bartók Béla kezenyoma.

A koncert szólistái: Fekete-Kovács Kornél – művészeti vezető, Harcsa Veronika – ének, David Liebman – szaxofon, Dresch Mihály – fuhun, Gőz László – harsona, basszustrombita, Lukács Miklós – cimbalom.

Rendkívül sikeresnek érzem a vállalkozást, a hozzáadott érték olyan magas szintet ér el, hogy önálló darabokként is megállják helyüket, egyben őszintén hiszek abban, hogy a 15 magyar parasztdal feldolgozásaival sikerrel lehet szerepelni a világ színpadain!

 

Írta: Malek Miklós

Fotó: