Miklós Tibor

A magyar nyelvű dalszövegírás és a zenés színpad, a magyar musical elkötelezett híve, rajongója és gondviselője lassan abba a korba ér, melyet az élet más területein nyugdíjas éveknek neveznek, de Miklós Tibor esetében ez nem jelent visszavonulást, csak lehetőséget arra, hogy az eddigi hihetetlenül gazdag és sokrétű, kvalitásban és kvantitásban egyaránt bámulatos tevékenységét életmű díjjal ismerjük el.
Pályafutását a Sakk-Matt együttessel kezdte, majd a Korong következett, mellyel 1972-ben nem kis konfliktusok árán létrehozta a Jézus Krisztus Szupersztár magyar változatát.  Részese volt a Generál együttes sikersorozatának és 1977-es interjúkönyve, a „Keresem a szót, keresem a hangot”, már jelzi, hogy szívén viseli a magyar popkultúra ügyét, és a legtöbbet idézett összefoglaló a hetvenes évek hazai popkultúrájáról. A 80-as évek elejétől Várkonyi Mátyással a Rockszínház alapítója és művészeti vezetője. Az első magyar rock-musical, a Sztárcsinálók szerzője, melyet sorozatban követnek az olyan eredeti magyar bemutatók, mint a Krónikás, a Légy jó minhalálig,  az Utazás, a Vörös malom, az Anna Karenina, az Ilyenek voltunk, a Menyasszonytánc vagy az Abigél,  és a musical világhírű színpadának magyar változatai, (szintén a teljesség igénye nélkül), az Evita, a Nyomorultak, a Jentl, a Fame, a Miss Saigon, vagy a Vámpírok bálja. A zenés színpadi művek mellett dalszövegeit a legjobb magyar előadók viszik sikerre, nyelvismerete és kísérletező kedve komoly részt vállal a magyar dalszövegírás megújításában. Maradandó és korszakot idéző műveket ír, az első magyar szépségkirálynő tragikus legendája is leginkább az általa írott Álmodj királylány dalban maradt örök emlék. Több mint 70 albumon szerepelnek művei, melyek felsorolását el sem kezdem, darabjait a magyar színpadok folyamatosan műsoron tartják és volt ideje még megírni a műfaj nagy ívű és minden eddiginél teljesebb összefoglalóját, a MUSICAL! könyvét.
Az életmű természetesen nem zárult le, folyamatosan bővül és gazdagodik, és kívánunk Tibsinek erőt és egészséget egy sokáig tartó bohém rapszódiához!

Bródy János