Menyhárt János

Menyhárt János hazánk egyik legkiemelkedőbb zeneszerzője és gitárosa. Több száz slágert komponált. Alkotásai, dallamai és harmonikus struktúrái mélyen megérintik a hallgatókat, és nagy hatást gyakoroltak a magyar zeneiparra. Műveiben a technikai virtuozitás és az érzelmi mélység tökéletes harmóniában van. Gitározása magával ragadó és lenyűgöző, képes minden érzést átadni a hangszere által.

Zenei tanulmányai után egyénileg képezte magát. A Talizmán, a Ferm és a Helló zenekarokat követően a Korál együttesben is játszott. Alapító tagja volt a V’Moto-Rocknak, amellyel tizenkét éven át aratott óriási sikereket. Egyedi hangzása és kreatív zenei gondolatai által meghatározó szerepet játszott a hetvenes-nyolcvanas évek zenei világában. Az 1989-ben megjelent, Demjén Ferenc által előadott Szabadság vándorai című slágere áttörte a falakat.

Az MHV formáció mindhárom megjelent lemezének zeneszerzője és gitárosa volt. Ő írta Homonyik Sándor szóló albumainak dalait, többek között a nagy sikerű Álmodj királylányt is, amiért eMeRTON-díjat vehetett át. Szűcs Judit Együtt a szerelemért és Kezdjünk új életet című nagylemezeinek dalai is az ő nevéhez fűződnek. Zeneszerzőként és gitárosként közreműködött Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Cserháti Zsuzsa, Csézy lemezein is. 2016-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje elismerésben, 2021-ben Máté Péter-díjban részesült.

Ő Menyhárt János „Menyus”, egy igazi zenei ikon, legenda, fantasztikus zeneszerző és gitáros: szerzői munkássága igazán elismerést érdemlő.

A laudációt írta: Szűcs Norbert

Fotó: Labancz Viktória