Like a Child (dokumentum- film)

Lévai Balázs filmje: Like a Child – Fábián Juli

Ritkán kapja film az év könnyűzenei produkciójának járó Artisjus-díjat. A most díjazott alkotásban viszont fontos szerepe van a szerzőknek – de különösen egy valakinek.

Akiről megemlékezik.

Fábián Juli igazságtalan távozása sokunkban hagyott keserűséget, de az emlékének szentelt film kiemel bennünket a sajnálkozásból. Juli különleges előadói és szerzői képességeire bárhol a világon büszkék lehetünk. Fájdalmasan rövid, de színes életére 30 zenész és pályatárs, valamint édesanyja, két nővére és barátai emlékeztek vissza ebben a filmben. Összesen több mint 17 órányi interjúanyagból vágták össze a film készítői a végeredményt. A dokumentumfilmet egy kicsi, de elhívatott stáb készítette: Kőrösi András operatőr, Zolnai Eliza hangmérnök, Csabai Attila vágó, Meggyes Krisztina társforgatókönyvíró, producer és Lévai Balázs forgatókönyvíró-rendező.

A filmben szinte az összes zenész megszólal, akivel Juli a pályafutása során együtt játszott. Nagy kutatómunka előzte meg a forgatást: az alkotók rengeteg archív felvételt, tévé- és rádióinterjút kutattak fel, amelyek Julival készültek. Ezek az archív felvételek is kiemelkedően fontosak: mint a puzzledarabokat, úgy rakosgatták őket egymás mellé a készítők annak érdekében, hogy minél gazdagabb képet láthassunk Juliról.

Az elkészült alkotást eddig összesen 350 ezer néző látta, közel fele-fele arányban a tévében és az utána következő két hét alatt az interneten. A Konyha zenekar filmhez készült Földrevaló c. végefőcím dalának új variációját, amiben 16 énekes működött közre, több mint másfélmillióan nézték már meg a YouTube-on.

A 2020-as év Artisjus produkciója a Like A Child című dokumentumfilm.

A laudációt írta: Czutor Zoltán

Fotó: Somay Márk