Lázár Dániel

Lázár Dániel fiatal kora ellenére a budapesti koncertélet rendszeresen foglalkoztatott zeneszerzője. Neve filmzeneszerzőként, zenei rendezőasszisztensként, sőt kottagrafikusként és zenetanárként is ismert és elismert.

Változatos műjegyzékéből kiemelkedik az Intimate Imitations című, vonószenekarra írt darabja, mellyel 2020-ban különdíjat nyert a FÜR ANIMA Zeneszerzésversenyen. A Szegedi Kortárs Balettel közös, Vadak elnevezésű nagyszabású munkáját tavaly mutatták be a Szegedi Nemzeti Színházban. A kísérőzenét a Művészetek Palotája is díjazta, 2020-as zeneszerzőpályázatának tánczene kategóriájában. Az elmúlt évek sikerei Lázár Dániel pályakezdésének tendenciózus folytatásai. 2017-ben a Színház és Filmművészeti Egyetem dalversenyén, 2018-ban a Zeneakadémia zeneszerzőversenyén, majd egy évvel később a II. Budavári Beethoven zeneszerzőversenyen is 1. helyezést ért el.

Még nincs 27 éves, ám ez az Artisjus-díj már a 8. díja. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 15 havonta kapott egy díjat. (Évente nagyjából ⅓ díj.) Műveit hallgatva a szakmai elismerések hitelt nyernek: Lázár Dániel az avantgarde koncertzenében és az alkalmazott zeneszerzői műfajokban is virtuózan, kifejezően és technikailag felkészülten mozog.

Nem lehet kétségünk: ez még csak a kezdet!

 

A laudációt írta: Balogh Máté

Fotó: Labancz Viktória