László Attila

Jóllehet a lemezen hallható 9 számot gondolati-tartalmi kapcsolat nem fűzi egybe, nem úgynevezett koncept-lemezről van szó, ha egészében nézzük, azért megállapíthatjuk, hogy van ennek az anyagnak valami összegző jellege. László Attila életpályájának – az idő során egyre gazdagodó – jellemző elemei hallhatók itt tömören. Még a számok közt is találunk évekkel, sőt évtizedekkel korábban született szerzeményeket – persze új hangszerelésben.

A szólisztikus részek és a nagyzenekari szakaszok jól időzített, jó arányban elhelyezett váltakozása teszi színessé, mozgalmassá, érdekessé a zenei folyamatokat.  Terjedelmes szakaszok vannak, melyek a pálya elejét visszaidéző combo-megszólalásban maradnak, s melyekben nagyszerű improvizatív szólókat hallhatunk redukált kísérettel. A szólók java két kiváló instrumentalistára van kiosztva. Elsősorban persze magára a gitáros László Attilára, de nagy teret kap a régi muzsikus társ, a billentyűs Oláh Kálmán is. Aki tehát a hangszeres virtuozitást kedveli, bőven megkapja. Máskor viszont a legapróbb részletekig kidolgozott, megírt szólamokkal operáló nagyzenekari (azaz big band) részekben gyönyörködhetünk.

Így hát – a két hangszeres szólista mellett – a főszereplő természetesen a Budapest Jazz Orchestra. (Talán nem árt tudni, hogy közel három évtizede László Attila vezeti a Zeneakadémia Jazz Tanszékén a big band gyakorlatot. A ma hazánkban működő big bandek, így persze a Budapest Jazz Orchestra muzsikusai is gyakorlatilag mind az ő növendékei.) Kevés szerző van ma Magyarországon, aki annyira fölényesen kezelné és uralná a big band hangzást, mint László Attila. A lemez erényei közt tehát kiemelném a nagyszerű zenekari hangszerelést. Na és ami magát a zenei anyagot illeti, abban különösen élményszámba megy az a harmóniai találékonyság, ami László Attila sajátja, s amivel dallamait különlegesen gazdag harmóniai környezetbe képes ágyazni.

A nagyzenekari jazz műfajának, a big band muzsikának az utóbbi negyedszázadban virágzásnak indult magyar történelmében jelentős állomás László Attila Magic City című lemeze.

Írta: Victor Máté

Fotó: Fegyverneky Sándor