Kutrik Bence

Díjazott mű: Tavasz-esti dal

A gyászban adtak vigaszt a zeneszerzőnek Juhász Gyula sorai. Hosszasan lapozgatta magyar költők antológiáit, hogy fájdalmának teret adó verset találjon; amikor a Tavasz-esti dal első versszakát elolvasta, azonnal tudta, ez lesz az. A hirtelen, őszinte találkozást varázslatos kórusmű követte, melyet ma már nem csupán az azt bemutató világhírű Cantemus, hanem más kórus is műsorára tűz, pedig még egyéves sincs. A költemény utolsó két sorából pedig a fájdalom mellett a Pilis lábánál élő szerző természetszeretete és művészi ars poétikája is kiszól: „Zenélj szelíden / Szent tavasz este…”

Kutrik Bence 34 évesen lett a Liszt Ferenc Zeneművészet Egyetem hallgatója; ekkor már több, díjazott alkalmazott kompozíción és filmzenén volt túl. 2017-ben alapította meg négy társával együtt a népszerű és kedvelt Studio5 zeneszerző csoportot. Ebben az évben szerepelt először az ArTRIUM fesztiválon; Rituálé című, különleges hangszerelésű kamaradarabját később a világ számos közszolgálati rádióállomása programjára tűzte a Tribune Internationale des Compositeurs ajánlására.

2021 óta hangversenyszervezőként is aktív: a Dunakanyar Kortárs Zenei Fesztivál megálmodója, mely egyre több, köztük néhány igazán különleges helyszínen jelentkezik, és évről évre nagyobb népszerűségre tesz szert.

A Tavasz-esti dal párhuzamosan készült Kutrik Bence operájával, a Bródy Sándor A tanítónő című háromfelvonásos életképe nyomán készülő színpadi művel, de – miként az Artisjus Év Komolyzenei Díja is mutatja – egyáltalán nem ennek árnyékában íródott.

A laudációt írta: Bánkövi Gyula

Fotó: Labancz Viktória