Kocsák Tibor

Az „év zeneszerzője” díj odaítélése zavarba ejtő, töprengések sorát indító helyzetet teremt: -szerencsére- bővelkedünk olyan alkotókban, akik folyamatosan jól dolgoznak.

Hogyan emelhetünk ki közülük egyet?

A szakma által adományozott díjak becsesebbek minden másnál, ezért különösen fontos, hogy a grémium körültekintően járjon el. Szeretnénk megfelelni ennek az elvárásnak, de ez nem könnyű.

Melyik produkciót, melyik művet javasoljuk? Van-e olyan körülmény, ami nem a díjazandó szerző, vagy produkció ellen, de maga a jutalmazás ellen szól, mondjuk összeférhetetlenségi alapon? Mit tegyünk, ha egy összetett produkció egyik részével kapcsolatban aggályaink vannak?

Nem tehetünk mást, minél több javaslatot kell kérnünk, és közülük a feltételeknek leginkább megfelelőt kell választanunk.

Csak egy „év zeneszerzője”díjat adhatunk, de reményeink szerint azok, akik – noha megérdemelnék – idén mégsem részesülnek ebben a kitüntetésben, éppen folyamatos jó munkájuk miatt valamikor bizonyára a díjazottak között lesznek.

Megkaphatta volna a díjat így már korábban is /mint ahogy év produkciója díjat már át is vehetett / Kocsák Tibor. Nem pusztán tavalyi alkotásaival, de egész eddigi működésével szolgál rá a szakma elismerésére, és ugyanígy a közönség szeretetére.

Számtalan mű alkotója: palettáján szimfonikus könnyűzenétől slágerekig, karakterdaraboktól musicalig minden megtalálható. A közös bennük a szakmai felkészültség és az invenció, amely most balettzenében öltött testet: a Hófehérke nemzetközi sikerre méltó remek darab.

Ennek az egy műnek a megírásáért is elismerés illetné Kocsák Tibort, de szorgalmáért is: musicalt is komponált a közelmúltban, a Teréz anyát.

Nem hallgathatom el, hogy ezekben a munkákban és sikerekben komoly szerepe volt alkotótársainak: a balettet koreografáló Harangozó Gyulának, és Kocsák musicaljeinek szövegírójának, Miklós Tibornak.

Mégis, a szerzők felsorolása a zeneszerzővel kezdődik és most végződik is: gratulálunk az év zeneszerzőjének, Kocsák Tibornak!

 

Wolf Péter