Kecskés D. Balázs

Csöndes művek hangos sikere – írhatnánk bulváros hangon. A mondat első fele igaz lenne, mert Kecskés D. Balázs kompozíciói finom színekkel papírra vetett – ahogy a zeneszerző szakmában mondjuk –, gondosan „kihallgatott” művek. De e műfajban nincs harsány csápolás, faragjunk hát a bulvár címen, s mondjuk: rangos siker. Ez fedi a valóságot, hiszen még csupán négy esztendeje szerezte kitüntetéses diplomáját Vajda János növendékeként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, de máris megannyi elismerésben volt része: 2013-ban a Zeneakadémia zeneszerzés versenye és az ostravai Generace verseny díja, 2015-ben A Nemzet Fiatal Tehetségeiért és a Magyar Köztársasági Ösztöndíj elnyerése, 2018-ban, az Arany János-emlékévben 3. díj az Enyhülés dalciklusért, valamint a Garth Newel Award megnyerése Accusativus c. zongoranégyesért – kilencven pályamű közül.

Az ISCM (az Új Zene Nemzetközi Társasága) a 2019-es tallinni Új Zenei Világnapokra a magyar zene képviseletében Alleluja kórusművét hívja meg, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete Istvánffy Benedek-díját pedig az énekhangokra és zongorára írt Trois romances nyeri el.

Az 1993-as születésű Kecskés D. Balázs az Artisjus vezetőségének döntése értelmében 2020-ban Az év junior komolyzenei alkotója.

A laudációt írta: Hollós Máté

Fotó: Somay Márk