Jászteleki Sánta József

Jászteleki Sánta József 1929. november 7-én született Jászteleken. Már fiatal korában magával ragadta a magyar nóta szeretete, amit később felnőttként azzal koronázott meg, hogy Ő maga is elkezdett nótaverseket írni.

1989-ben megalakult az MSZOSZ Kispesti Területi és Nyugdíjas Klub, melynek azóta is a vezetője, munkáját töretlen odaadással végzi.

Nagyon sok embernek szerzett örömet az általa vezetett és szervezett gondtalan, jó hangulatú ingyenes műsoros délutánokkal, nótaestekkel és ünnepi műsorokkal. Ezt a munkát Kispest Önkormányzata 2010-ben egy Dicsérő Oklevéllel jutalmazta.

Jászteleki Sánta József 1933-tól vezetőségi tagja a Magyarnótaszerzők és Énekesek Országos Egyesületének. Hosszú évekig munkatársa volt a Szegedi Nótás újságnak, ahol a nótás rejtvényt szerkesztette.

2002 óta tagja az Artisjusnak.

Nótái bejutottak a négyévenként megrendezésre kerülő Nótaolimpiák döntőjébe. 1992-ben ezen a megmérettetésen a negyedik helyezést érte el „A házatok kéményére” című csárdással, melynek zeneszerzője Csné Erdélyi Marika volt.

15 éven át tevékenykedett a Zamárdi Nótatáborban, ahol feladata a nótás szakma továbbképzése volt.

Szünet nélkül, minden alkalommal részt vett a „Csendül a nóta” című műsorok szervezésében, feladatát mindig a jászok tisztaságával, becsületességével végezte és végzi a mai napig.

Nótái 10 évvel ezelőtt jelentek meg hanghordozón, ezeket néhány évvel később kottafüzet is követte. A médiában jelenleg 12 nótája hallható.

 

Gratulálunk Jászteleki Sánta Józsefnek ARTISJUS díjhoz!

Nógrádi Tóth István