Jantyik Zsolt

2012-ben bemutatták Szomjas György filmjét, amelynek „Alföldi rock”-volt a címe. A film egy magyar kult-zenekart mutat be, mely gyökereit a 90-es évek virágzó underground kultúrájában eresztette, de azóta is töretlenül alkot. Úgy látszik, azért is érdemes fiatalon az Artisjus Vezetőségébe kerülni, mert így az ember kamaszkora zenei életének kulcsfiguráinak adhat át díjat, ahogy tettem tavaly is, és idén is, hiszen a PG csoport neve kikerülhetetlen volt annak a számára, aki a 90es években volt kamasz, és érdekelte az alternatív zene.
Igen, alternatív, a szó legnemesebb értelmében. De hogy mit is értünk alternatív alatt, azzal bajban vagyok, mert sokan próbálták már ezt előttem megfogalmazni, és a vége mindig az lett, hogy vagy az alternatív, vagy a sikeres / mainstream szerzők közül valaki megsértődött. Aztán rájöttem, hogy bőven elég elolvasni 10-15 PG csoport dalszöveget találomra, és kiderül, mi is az, hogy alternatív. A megénekelt témák sokfélesége, a mondanivaló személyes jellege megmutatják, hogy ebben a műfajban a szerző nem arról ír, amiről a közönség hallani szeretne, hanem csakis arról, ami őt személy szerint foglalkoztatja.

 

A szövegeket a frontember Jantyik Zsolt írta, és ezek gyakran szólnak a múló időről – elmúlásról, a magyar létről, közéletről, kivándorlókról, politikusokról és még megannyi olyan kérdésről, amelyek mind a „gondolkodó ember” kérdései. Talán ezért is aposztrofálták anno a PG-sek saját maguk a „gondolkodó ember zenéjének” a debreceni egyetem közegéből kinövő bandájukat. Dalszövegeik szinte versként is működnek, olyannyira, hogy a szerző 2002-ben megjelent Világeső című könyvében is helyet kaptak versek és egyéb írások között.

 

Jantyik Zsolt dalszövegeit az egész ország ismeri, hiszen saját bandája mellett írt még szöveget többek között a Bikininek, a P. Box-nak, Csepregi Évának, és Varga Miklós-nak is. Ő volt a 2003-as év eMeRton díjasa szövegíróként.

Külön öröm számomra, hogy alternatív szerzőnek adhatok át díjat, mert bár az alternatívok – köszönik szépen – nagyon jól érzik magukat a művészetükben, alternatívnak lenni nagyon klassz dolog, csak éppen kicsit sokat kell várni, amíg díjakat kap az ember. Az év szövegírójának járó Artisjus díjat idén Jantyik Zsolt nyerte el, a 2012-es ‘Alföldi rock’ című filmben hallható dalszövegeiért.

 

Szabó Áron Vasaló