Hujber Szabolcs

Középiskolai magyartanár. Doktorjelölt nyelvészként a dalszövegek világát vizsgálja. 15 éve ír dalszövegeket különböző zenekaroknak. A szélesebb nyilvánosság 2009-ben ismerhette meg a nevét egy pályázatnak köszönhetően, akkor lett a Péterfy Bori & Love Band szövegírója. A Margaret Islandnek írt szövegeivel (Eső, Veled minden, Bolyongó, Ringató, Legszebb szavak, Libikóka) hozzájárult a zenekar sajátos univerzumának kialakításához, 2019-ben a Road Movie nevű, Magyarország régióit népszerűsítő program keretében elkészült a Házszám, valamint a Hagyd kint, ami a Budapest Parkkal közös projektben született meg a zenekar 5. születésnapjára. Ezen dalok szövegei is tőle származnak.

Hujber Szabolcs dalszövegei hallhatók a Magashegyi Underground vagy Vastag Csaba számaiban is. A Dal című versenyben pedig a Rácz Gergőnek írt Mostantól és Berkes Olivérnek írt Visszakér a múlt című szerzeményével van jelen 2020-ban.

A dalszövegírás gyakorlati megvalósításán túl a hivatás jelentőségének népszerűsítését is magára vállalta, az Artisjus Dalszerzők Napja kampányának nagykövete lett. És még ezt is lehet fokozni: doktorjelölt nyelvészként a dalszövegek – mi más? – vizsgálata képezi kutatása tárgyát.

Egyszer azt mondta magáról: „Nagyon szemérmes vagyok. Van egy álarcom, amit mindig magam elé tartok, mert nem szeretek teljesen megmutatkozni.”

Azt hiszem, ez mind tükröződik a dalszövegein, és ettől válik – no meg attól a másfajta gondolkodásmódtól, hogy nem zenészként éli az életét – érdekessé és izgalmassá az, amit alkot!

A laudációt írta: Tabár István

Fotó: Somay Márk