Hegyi Dóra „OHNODY”

Ohnodyról, vagyis Hegyi Dóriról eleinte különböző zenekarok vendégeként hallhattunk. Az énekesnő selymes hangja, tökéletes angol kiejtése azonnal felismerhető – van valami megfoghatatlan drámaiság abban, ahogy énekel, amire egyébként több zenei producer is felfigyelt a hazai elektro-pop világban.

Saját dalszerzői oldalát viszont csak később kezdte el megmutatni a közönségnek. 2017-ben jelent meg első single-je, 2018-ban pedig első saját szerzeményeit tartalmazó angol nyelvű EP-je, a Nude. Az első igazán áttörő sikert azonban a Hideg című dal hozta meg, mely már az új, Egy Igaz Szerelem című lemezének előfutáraként jelent meg 2019-ben. A hét dalból álló lemez magyar nyelvű: nyugodt, mélybe húz, nem ereszt könnyen; nehéz súlyt helyez a mellkasunkra, dalszövegeitől felidézünk minden nehéz és fontos kapcsolódást az életünkben, legyenek azok szüleink, rokonaink, barátaink, elmúlt vagy leendő szerelmeink.

Rímei öntörvényűek, nem követnek semmilyen sémát, mégis könnyen érthetőek, magukkal ragadják a hallgatót. Zenéje ötvözi a szabad vers és a minimál elektro-pop hangzásvilágát, kendőzetlenül sérülékeny belső gondolataiba ereszt, bátran megmutatja magát – hallgatva Ohnody dalait, azt érezzük, mintha mindent tudnánk a lelkéről.

Ohnodyt a bizottság Artisjus Junior Díjjal jutalmazza egyedi szerzői teljesítményéért, bátorságáért és a magyar könnyűzenét frissítő és mély szerzeményeiért.

A laudációt írta: Jónás Vera

Fotó: Somay Márk