Gyimesi Emese

Díjazott mű:Szendrey Júlia Irodalmi pályafutása – Társadalomtörténeti kontextusok

Kiadó: Ráció Kiadó

Díj: Artisjus Irodalmi Díj – TANULMÁNY kategória

Szendrey Júlia negyven évet sem élt, és mindössze két évig volt Petőfi Sándor felesége – mégis mennyi szépirodalmi és tudományos szöveg, mentegető és vádló írás maradt ránk róla, sztereotípiák, hiedelmek és emlékfoszlányok eldobott özvegyi fátyolról, rövid hajról, szivarozásról és az Arany Sas fogadóból hozatott ebédekről.

Gyimesi Emese mindössze húszéves volt, egyetemista, amikor rátalált a maga hősnőjére: azóta bámulatos alapossággal vizsgálja őt és mutatja meg nekünk, újabb és újabb összefüggésekben. Nemcsak elemzi az életét, szövegeit, irodalmi pályafutását, de hozzáférhetővé teszi számunkra azokat a forrásokat is, amelyek segítenek abban, hogy túllépjünk azokon a bizonyos hiedelmeken: kiadta már Szendrey Júliának és gyerekeinek gyermekkori leveleit, verseit és játékait (ez a Gyerekszemmel Szendrey Júlia családjában), sajtó alá rendezte az összes verseit, meg az elbeszéléseit és meséit. 2021-ben pedig megjelent az elmúlt 12 év kutatásainak betetőzése, de még biztosan nem a végpontja: egy olyan kötet, amely nemcsak hihetetlenül izgalmas kérdéseket jár körül kapcsolati hálóról, szenvedélyről és nyilvánosságról, de azt is képes megmutatni, mi a szép az irodalomtörténetben. Ezt a könyvet és 12 éves munkát ünnepeljük most.

Ne az vegye a kezébe ezt a kötetet, aki bulvártitkokra kíváncsi Szendrey Júliával kapcsolatban. Ha viszont azt szeretné megérteni, milyen módon hatott Szendrey Júlia életére a nyilvánosság, miként változott át az első világháború után a modern nő magyar szimbólumává, ha tudni akarja, hogyan tette Petőfi és Jókai a magánéletet hírértékűvé, milyen házi folyóiratot működtettek Szendrey Júlia második férjétől, Horvát Árpádtól született fiai gyermekkorukban, ki ne hagyja Gyimesi Emese könyvét. Ezt a szépen és szelíden komoly kötetet, amely mindenkihez szól ugyan, de nem nézi le az olvasóját: hisz abban, hogy lehet tudományosan, de nem tudományoskodva beszélni, hogy nem mindig válaszolni fontos, lehet, hogy inspiratívabb jó kérdéseket feltenni. És nem kell kiabálni, vegyük már észre, mennyire aktuális az, amit női szerepdilemmákról, tollról és fakanálról olvasunk, rá fogunk jönni magunktól is.

Gyimesi Emese fiatal irodalomtörténész: mégis nagyon megérdemli, hogy megünnepeljük az eddigi teljesítményét, egyúttal jelezzük neki az Artisjus-díjjal, mennyire várjuk a további munkáit.

 

A laudációt írta: Szilágyi Zsófia

Fotó: Labancz Viktória