Gyémánt Ferenc

Sajnos az utóbbi években a magyar nóta mélypontra került, pedig 200 évig ezt a műfajt énekeltük. Rangos szerzők írták nótáinkat, és még a klasszikus zenészek is gyakran felhasználták azokat. Cigányzenészek muzsikálták cároknak, királyoknak – a világon mindenfelé.

Nagy örömömre szolgál, hogy most elindult a Dankó Rádió, és nagyon sokan sírva köszönik meg, hogy hallhatják ismét a nótát. Mindannyiunk öröme, hogy még azért akadnak szerzők is, akik szeretik és írják a magyar nótát. Most május 1-jével zárul le a 7. Nótaolimpián a pályázatok leadásának határideje, és októberben mutatjuk be a győztes dalokat.

Ezt a műfajt játszotta, énekelte és írta évtizedeken keresztül Gyémánt Ferenc, persze a nóták mellett táncdalokat is írt, és ezek nagy része tévében, rádióban és különféle kiadványokon hallható. A Duna Tv, Nóta tv, Magyar Televízió több nótáját adásba is adta, CD-n 11 énekes énekelte nótáit. Társszerzői voltak Bitskey Dániel, Ráczkerti Zsuzsa, Veinczi Irma. Az elmúlt 15 év sikerei alapján nyugodt lelkiismerettel ajánlom a 2013. év magyarnóta-szerzőjének Gyémánt Ferencet, és gratulálok.

Nógrádi Tóth István