Éliás Tibor

Éliás Tibor sokoldalú művészi tevékenységének domináns része zeneszerzői munkássága. Első dalát Kovács Erzsi vitte sikerre, számos magyarnóta és könnyűzenei szerzeményét több százezer ember hallgatja a mai napig a zenei megosztó portálokon, kérik a Dankó Rádió  kívánságműsoraiban, hangzik el a színpadokon. Nótaénekesek szívesen és gyakran tűzik műsorra szerzeményeit. Új megjelenési formát kísérletezett ki: a magyarnóta filmet. Célja a  magyarnóta fókuszba hozása, népszerűsítése, fennmaradásának előmozdítása. A mű cselekményének vizuális megjelenítése fokozza a dalok érzelmi hatását. 

Két éve kérték fel, és választották meg a 30 éve működő Magyarnóta Szerzők és Énekesek Országos Egyesülete elnökének. E tisztségében hatékonyan és céltudatosan dolgozik kollégáival a magyarnóta mai elismertetésén, nívójának emelésén. Támogatja a magyarnóta-szerzők tevékenységét, az új dalok népszerűsítését. Felelős kiadóként megjelentette a Tulipános láda c. gyűjteményt, mely a mai szerzők új magyarnótáit tartalmazza, illetve az  Országos Egyesületben ugyancsak felelős kiadója a magyarnóta havi információs füzetének, a NÓTA-SZÓ kiadványnak, a magyarnóta írott krónikájának. 

Mint elnök és zeneszerző kezdeményezte 2021-ben a Nótaolimpia –mely az új magyarnóták  versenye- felújítását, és annak nemzetközi szinten való megrendezését.  

1989-ben alapította meg a Musica Hungarica Művészeti Kiadót, mely számos magyarnóta  kiadvánnyal és nótafelvétel ritkasággal gyarapította a magyarnóta műfaj értékeit. A Pesti Vigadóban magyarnóta gálák rendezésével népszerűsítette a műfajt. 

Fontos tevékenysége a zeneszerzők kultusza. Tizennyolc évvel azelőtt megalapította az  Operett-Életmű-díjat, melynek átadása a Kálmán Imre-Lehár Ferenc kultusz keretében a  Budapesti Operettszínház gálaműsorán kerül évente átadásra. 

A Dankó Pista – Életmű-díj –melyet öt éve alapított- a magyarnóta kiemelkedő  személyiségeinek elismerése, melyet az évek folyamán több magyarnóta szerző is átvehetett  a műfaj felemelésének és népszerűsítésének elismeréseképpen. 

Korán kibontakozó zeneszerzői pályája mellett komoly sikereket ért el opera-, operett – és  nótaénekesként itthon és szerte a világon. 

Éliás Tibor tevékeny és termelékeny szakmai munkásságának elismeréséül az Országos Egyesület vezetősége az ARTISJUS-díjjal történő elismerésre egyhangúan javasolja.

 

A laudációt írta: Katona András