Dobri Dániel

Dobri Dániel fiatal kora ellenére a magyar kortárszenei és színházi élet elismert művésze. Kamaraszimfonikus művei és kisebb apparátusú kamaradarabjai gyakran hallhatóak koncertpódiumokon és kortárszenei sorozatokban, Magyarországon és külföldön egyaránt. Több mint 60 színpadi mű zenéjét írta, zenei vezetőként közreműködött számos budapesti és vidéki színházban. Hazai és nemzetközi ösztöndíjak nyertese, rangos fesztiválok résztvevője. Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója, valamint rezidens zeneszerzője és kortárs művészeti vezetője az Alba Regia Szimfonikus Zenekarnak.

Díjai közül kiemelkedik az Új Magyar Zenei Fórum nagyzenekari kategóriájának III. díja, valamint a 2019-ben elnyert Színikritikusok díja. Három alkalommal nyerte el az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját, melyet a fiatal magyar alkotók és kutatók legjobbjainak ítélnek oda.

Dobri Dániel műveiből egy zeneileg rendkívül nyitott gondolkodású, egyetlen izmus iránt sem elkötelezett alkotó rajzolódik ki. Olyasvalaki, akinek fontos a zenében a dramaturgia és annak hatása a közönségre. Alkotói stílusa sokrétű, eszközeiben vállaltan eklektikus – más szóval vérbeli 21. századi zeneszerző, aki mindig tiszta és egyértelmű zenei gondolatokra törekszik. Ezeket olyan hatásmechanizmusokkal segíti, melyek érhetővé teszik műveit szélesebb közönség számára is.

Kívánom, hogy alkotói pályáján őrizze meg ezt a hozzáállását, és invenciózus művekkel ajándékozza meg a zeneszerető hallgatóságot.

A laudációt írta: Bella Máté

Fotó: Labancz Viktória