Dés László

Sikeres, tartalmas, sokszínű, jól dokumentált életmű, máig tartó aktív szerzői és előadói jelenléttel – ez Dés László pályafutása egy mondatba sűrítve. A széles műfaji skála, ami ezen életművet jellemzi. Ő az, aki dzsesszmuzsikusként át tudta törni a műfaji határokat, és sosem feledve, egyben felhasználva annak értékeit, egy kifejezetten dallamos zenei világban is maradandót tudott alkotni.

Repertoárja széles skálán mozog a dzsessz, a filmzene, a musical, kortárs darabok, dalok és a balettzene területén – ami közös bennük: a siker.

Hangszeresként is a legkiválóbbak közé tartozik; együtteseivel – a Dimenzióval, a Trio Stendhallal vagy a Jazz+Az-zal – jelentős sikereket ért el.

De ő az a ritka szerző, akinek filmzenéiből is olyan slágerek születtek, mint a Nagy utazás, a Szerelem első vérig vagy a C’est la vie; de ugyanezt elmondhatjuk musicaljeiről is, a Valahol Európában, a Dzsungel könyve vagy épp a legutóbbi Pál utcai fiúk kapcsán, amelyek dalai közül is számos felkerült a rádiók játszási listáira.

Alkotói periódusából kiemelkedik a Nemzeti Balett részére komponált A Vágy villamosa c. egész estét betöltő, egyéni hangú, széles zenei skálát felsorakoztató táncdráma –Tennessee Williams azonos című munkája nyomán –, amelyet az Erkel Színházban játszanak nagy sikerrel.

Legutóbb saját magának írt nagylemeznyi dalt Az éjféli járat címmel.

Művészi hitelességét és értékét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy Dés László képes megtölteni a több mint tízezres Budapest Sportarénát – személyisége és művei ilyen közegben is megállják helyüket.

Munkásságát számos művészeti elismeréssel jutalmazták, többek közt a Huszka Jenő-, a Liszt Ferenc- és a Kossuth-díj birtokosa.

Most a szerzők fejezik ki elismerésüket a gazdag életműhöz, kívánva további jó egészséget és alkotóerőt!

Írta: Malek Miklós

Fotó: Somay Márk