Dargay, Dinyés, Futó, Mátrai

Díjazott mű: Jób Könyve
Díjazottak: Dargay Marcell, Dinyés Dániel, Futó Balázs, Mátrai Diána Eszter
Szövegíró, dramaturg:
Mátrai Diána Eszter

Az 1970-es években sokszor lehettem jelen az Új Zenei Stúdió zeneszerzői által közösen komponált művek bemutatóján. A zeneszerzés alapvetően magányos műfaj, azonban e koncerteken bebizonyosodott, hogy többéves közös munka, közös gondolkodás megteremtheti az alapját az ilyen művek születésének.
A példa azóta nem gyakran talált követőkre, ezért is örültem annyira Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Futó Balázs közös munkája, a Jób könyve bemutatójának. A bibliai történetet Mátrai Diána Eszter dolgozta fel színvonalas librettónak, a három énekes szólistát és kamaraegyüttest foglalkoztató oratórium szerzői pedig felosztották egymás között, ki melyik szereplőt, tételt komponálja, hangszerelje meg.

Az előadást diaporámás vetítés tette még izgalmasabbá, egyben teljesebbé. A három, azonos generációhoz tartozó szerző közös munkáját nagyban segítette, hogy zenei érdeklődésük, gondolkodásmódjuk
sok közös vonást mutat. Magam még csak megtippelni se mertem volna, az előadás egy adott pontján
éppen melyik szerző zenéjét hallom. A vállalkozás egyedisége, a tudással és tehetséggel megírt zene és a színvonalas előadás számomra a tavalyi év egyik legemlékezetesebb élményétadta. Az oratórium méltán kapja az Artisjustól Az Év Komolyzenei Műve díját.

A laudációt írta: Tihanyi László

Fotó: Labancz Viktória