Csapó Gyula

A díjat kiérdemlő mű pontos címe: Versenymű brácsára és változó környezetre, mert a szólistához a zenekar mindig más és más összeállítású hangszercsoportja társul, akárha egy világutazó mindig más és más témára ér. Csapó Gyula életében is fontos szerepet játszik a változó környezet. Pápáról indulva, Győrön át Budapesten landolt, majd az egyetem után nem sokkal, előbb az Egyesült Államok majd Kanada következett. Most szülőföldje és ez utóbbi ország életének és működésének fő terepe, miközben a szűkebb környezete is sokszor változott: immár harmadik házasságában bizonyítja töretlen optimizmusát és vállalkozó kedvét.

Nem nehéz őt megismerni: kegyen környezete bármily változó – és bármilyen méretű -, szinte biztosan mindenkivel érintkezni fog, mégha csak futólag is, mert leküzdhetetlen vágy hajtja, hogy ő is aktívan változtassa környezetét. De igazán közelről bizonyosan csak kevesen ismerik, kevesen találkoznak hallatlan művészi érzékenységével és mindig biztos értékítéletet eredményező intellektusával. Brácsaversenye jellegzetes Csapó-opus: előadótól és hallgatótól egyaránt masszív érzelmi-értelmi azonosulást és teljes koncentrálást követel, jó félórán keresztül. Karmesterként tanúsíthatom, hogy mennyire embert próbáló feladat ez, pedig évfolyamtársakként 7 teljes évet vitatkoztunk végig lendületesen és szenvedélyesen. De az előadás végén, a fáradtsággal azonos mértékű a büszkeség, hogy részt vehettem a mű bemutatásában.

Legyen bármilyen könnyű is laudálni egy ilyen kaliberű zeneszerzőt, mint Csapó Gyula, mi, akik ismerjük, tudjuk: ezen a téren az ő saját szintjét megközelíteni sincs esélyünk. Ezért, feladva minden további próbálkozást, szeretettel gratulálok a díjhoz.