Campus Fesztivál

Az év produkciója díjat szinte minden évben szerzői nagykoncertek kapják. Szerencsére mindig igen bő a választék ilyen eseményekből, és a 2013-as év sem volt kivétel ezalól. Ennek ellenére idén rendhagyó dologra „vetemedett” a Vezetőség, és az év produkciójának járó díjat az Artisjus díj életében először – de reméljük nem utoljára – egy több napos pop-rock-alternatív fesztiválnak ítélte.

Az utóbbi 2 évtizedben a hazai fesztiválok rendkívül népszerűek lettek, és mindannyiunk örömére meglehetősen meg is szaporodtak. Mára ott tart ez a fejlődés, hogy a koncertező magyar zenekarok számára májustól szeptemberig nincs megállás, fellépés fellépést követ. Szerzői oldalról nézve pedig ez azt jelenti, hogy a legkomolyabb koncert jogdíj befizetések egyre inkább éppen erről a területről, a fesztiváloktól származnak.

A döntés két üzenetet is igyekszik közvetíteni. Az egyik az említett elismerése a fesztiválok vérpezsdítő hatásának, melyet a hazai élőzenére kifejtenek, a másik pedig a díjazott fesztivál kiválasztásának szempontjai alapján érthető meg, mely kulisszatitkokat talán szokatlan dolog egy laudációban elmondani, de most mégis ez következik.

Az első és legfontosabb szempont a hazai szerzők szerepeltetése volt. Olyan fesztivált kerestünk, amelyik túlnyomó többségben magyar fellépőket –és ezen keresztül magyar szerzeményeket – mutat be. Ennek jelentőségét ebben az épületben talán nem kell túlságosan magyaráznom. Fontos szempont volt a több éves kiegyensúlyozott működés, és hogy a szervezésre a zenészek szempontjából ne legyen ok semmilyen panaszra (azaz legyen korrekt öltöző – tükörrel, ásványvízzel, kávéval -, a beléptetés-kifizetés olajozottan menjen, a színpadon ne legyenek csúszások, viszont ami legyen az a használható technika). Azt is figyelembe vettük, hogy ne csak a zenészi, hanem felhasználói szemmel – a közönség szemével – is szerethető kedves fesztivál legyen. És bizony megemlítem, hogy volt olyan fesztivál, ami azért esett ki a versenyből, mert 3 éve csúszik a szerzőknek járó jogdíj befizetésével, pedig a többi szempontnak megfelelt volna.

Hölgyeim és uraim hosszú felvezetés után hadd jelentsem be, hogy idén a 2013-as év produkciójának járó Artisjus díjat a debreceni Campus fesztivál kapja.

Szabó Áron Vasaló