Bencsik-Kovács Zoltán

Amióta művészeti díjak léteznek, mindig elvárás, hogy legyen olyan objektív paraméter is, amely szerint valaki megkaphat egy ilyen díjat, vagy épp nyugodt lelkiismerettel várhatunk még annak odaítélésével. Ilyen objektív paraméter lehet az alkotással eltöltött évek (még inkább évtizedek) száma, az a körülmény is, ha valaki az igényességét és játékosságát nem volt hajlandó bármikor beáldozni a trendek, vagy a hatásvadász, olcsó megoldások oltárán. A többi tényleg szubjektum, nincs mit tagadni. Egyszerűen az, amit szakmabeli testületi tagokként érzünk, kihallunk azokból a művekből, munkásságból, ami alapján ítélünk. Az év zeneszerzője díjnál az sem nagy probléma, ha az illetőnek van sikeres előző évi alkotása.

Idei díjazottunk kényelmesen megfelel az előbbi követelmények mindegyikének és személyét illetően nem hagyott kétséget a döntéshozókban afelől, hogy elismerése nem igazán vitatható.

Szerzőnk 1969-ben született Gyulán, a szegedi egyetemen magyar-ének szakon szerzettdiplomát.

Kisebb, finomabb hangvételű produkciók után rockosabb megközelítésre váltott, ennek a formációnak az énekese az akkor még 16 éves Szekeres Adrienn.

Igazi iskolájának mégis az Aquarell zenekart tartja.  Mindössze egy szerzői kiadású lemezük jelent meg 1999-ben, de  – a többiek  véleménye szerint is – itt tanult meg mindent a zeneszerzésről, hangszerelésről.  (Az Aquarell tagja volt többek közt a neves producer-hangszerelő-zeneszerző Szabó Zé, és a jelenleg Angliában élő dobos, Dörnyei Gábor. )

Saját jazz-quartett, amerikai-magyar zenekarban gitározás négy évig (egy keleti parti amerikai turnéval és a két LP-vel.) De ezeken kívül is sokféle projektben vett részt, kiváló zenészekkel.

10 éve alakult meg a Honeybeast, amellyel kétségtelenül legnagyobb sikereit érte el.

Az első lemezük 2009-ben jelent meg Parazita címmel.  Az album dalait rendre műsorra tűzik a rádiók. Az igazi siker a Portugállal érkezett, majd ezt követte az Isten álma 2011-ben.

2014-ben bekerült  a Dal című műsor 30-as mezőnyébe A legnagyobb hős, az egyik legtöbbet játszott tavalyi dal. Az év végén megjelent a zenekar második nagylemeze, amelyen a dalok java részét jegyzi zeneszerzőként és szövegíróként is az idei év könnyűzeneszerzői Artisjus-díjasa, akit igazán nehéz lenne azzal vádolni, hogy nem dolgozott meg a sikerért és a szakmai elismerésért: Bencsik-Kovács Zoltán

Czutor Zoltán