Bella Máté

Aki a 21. század elején komolyzene-szerzőnek áll, vagy ábrándos, múltba révedő, netán nehezen kommunikálható újításokba bocsátkozó, bizonytalan megélhetést vállaló ifjú, vagy tehetségéből szisztematikusan építkező, a mesterséget tisztelő és magas színvonalon művelő, hivatástudatos, gondolkodó művész.

A nyomban elénk lépő komponistára az utóbbi jellemzés illik. 30-ik életévére már szakmai és társadalmi díjak sorának birtokosa. Kétszer kapta meg a Magyar Zeneszerzők Egyesülete Istvánffy Benedek-díját – Csuang Cu álma és A tavasz ébredése című művéért –, ugyancsak kétszer díjazták a Tribune International des Compositeurs-ön – a Csuang Cu-ért és a Trance-ért –, s kétszer érdemelte ki az Új Magyar Zeneszerző Fórum kamarazenei kategóriájának első díját is. A szakmán túli elismerés eddigi legékesebb jele a Junior Prima díj.

Szerzőnk befogadtatását mutatja rangos nemzetközi megrendelés, a díjakból is eredő, életkorához képest igen számottevő külföldi játszottság is. Ugyanakkor – kollégáitól markánsan eltérően – nemcsak alkalmazott zenében próbálta ki magát, hanem popzenében is! A Dal televíziós megmérettetésében először a középdöntőig jutott, majd egy kíséret nélküli újabb próbálkozással már orrhosszal maradt csak le az eurovíziós versenyre kijutásról. A popzene összművészeti jellege érintette meg, tehát számára nem pénzkeresetet céloz a könnyebb műfajjal kacérkodás, hanem a zene komplexitásának megismerését szolgálja.

A Dal+Szerző legutóbbi számában vele készült interjú végén azt mondja: „…hagyok időt magamnak kutatásra, vázlatok írására is, mivel úgy hiszem, csak kimunkált és innovatív ötleteknek van helye a kottapapíron.” Ezt a szellemet tehette magáévá Kocsár Miklós konzervatóriumi és Fekete Gyula zeneakadémiai mesterétől is. Erre rímel, amit a márciusi Muzsikában vele folytatott beszélgetésemben tűz maga elé: „Nem tűrhetek el magamtól félmegoldásokat, és nem alkudhatom meg.”

Kívánom, hogy erre az igényességre alapozva folytassa a megkezdett sikerek sorát „szenior” koráig az Artisjus Az év junior komolyzenei alkotója díjával e díj alapításakor elsőként kitüntetett Bella Máté!

Hollós Máté