Az Alapítvány Kuratóriuma évente egyszer ír ki pályázatokat, rendszerint az alábbi témában:

  • Rászorultsági alapú szociális támogatás

 

A támogatás forrása

A szerzői jogok kezelésével megbízott egyesületek, szervezetek a jogdíjak felosztása előtt világszerte elkülönítik a jogdíjak kisebb részét a képviselt alkotói kör támogatása céljából.

A Szerzői jogi törvény (Szjt.) 89.§ (10) és (11) bekezdésében foglaltakkal összhangban az Artisjus Egyesület az irodalmi ún. nyilvános előadási és sugárzási típusú jogdíjak – kezelési költség levonását követően fennmaradó részéből számított – 10%-át vonja le kulturális és szociális célokra. Ezen összeg 30%-át a jogosultak érdekében az Artisjus Irodalmi Alapítványon keresztül szociális célokra kell felhasználni az Artisjus Küldöttgyűlésének döntése szerint, míg 70%-át az Szjt. rendelkezéseinek megfelelően a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA) utalja át az Egyesület.

 

A támogatás célja

Az évente egyszer kiírásra kerülő pályázat célja, hogy rászorultsági alapon szociális támogatást biztosítson a jelentős szerzői életművel rendelkező irodalmi szerzőknek, ideértve az elhunyt szerző özvegyét vagy kiskorú gyermekét is. Támogatásban csak olyan szerző részesülhet, akinek művei Magyarországon is megjelentek vagy széles körben hozzáférhetőek.

 

A pályázatok elbírálása

A pályázatokat az Alapítvány Irodalmi Szociális Bizottsága elővéleményezi a Kuratórium számára. Az elbírálás szempontjai: a szerzői életmű és a szociális rászorultság.

 

Korábbi pályázati döntések

 

Szociális pályázat nyertesei (2019)

Szociális pályázat nyertesei (2018)

Szociális pályázat nyertesei (2017)

Szociális pályázat nyertesei (2016)

Szociális pályázat nyertesei (2015)

Szociális pályázat nyertesei (2014)

Szociális pályázat nyertesei (2013)