Szerzői adatok a Zeneszöveg.hu-n

Az Artisjus és a Zeneszöveg.hu együttműködésének köszönhetően több tízezer magyar zenemű pontos szerzőségi adatai és nemzetközi azonosítója (ISWC-kód) érhető el a legnagyobb magyar dalszöveg-weboldalon.

A könnyűzenében a hallgatók az előadóval azonosítják a dalokat, holott ahhoz, hogy az a dal egyáltalán létrejöjjön, zeneszerzői és dalszövegírói munkára is szükség van. A szerzőknek ugyan régóta joga, hogy a dal mellett az ő nevüket is kiírják, de ez mit sem ér, ha a szerzőségi információk nem érhetők el egyszerűen. Ezen a helyzeten kíván változtatni az Artisjus és a Zeneszöveg.hu a 2016 júniusában közöttük létrejött megállapodás alapján.

Mely dalokra érhetők el ezek az információk?

A Zeneszöveg.hu dal-adatbázisát egy számítógépes program összevetette az Artisjusnál regisztrált zenék adatbázisával. Ahol ez az alkalmazás egyértelmű egyezést talált a két adatbázisban, az adatokat összepárosítottuk, és a weboldalon közzétettük. Ez jelenleg kb. 40 ezer magyar zenei szerzeményt jelent.

 2016 végéig béta-teszt fázisban működik a megoldás. Ez azt jelenti, hogy „élesben tesztelünk”: ilyenkor még gyakoriak lehetnek a hibák, melyekért ezúton is elnézést kérünk. Ha bármi észrevétele van, várjuk üzenetét a szerzok@artisjus.com címen – a tárgysorba írja be, hogy „Zeneszöveg.hu”.

 

Miért pont a Zeneszöveg.hu?

Ha valaki Magyarországon könnyűzenei dalok címére keres, az első találatok között mindig ott van a Zeneszöveg.hu, amely az ország legnagyobb dalszöveg-adatbázisa. A szövegeket általában a rajongók töltik fel, és ők leggyakrabban nem ismerik a zeneszerzőt és a szövegírót, ezért ez az információs blokk eddig többnyire üresen maradt.

 

Milyen adatokat tesz hozzá a dalszöveghez az Artisjus?

Az alkotók szempontjából legfontosabb adatokat:

  • Mű eredeti címe
  • Zeneszerző(k) neve
  • Szövegíró(k) neve
  • Átdolgozó(k), fordító(k) neve.
  • ISWC-kód

 

Mit jelent, ha egy dalnál hiányoznak a szerzői nevek?

Ez nem jelenti azt, hogy bármi gond lenne. A Zeneszöveg.hu adatbázisát az Artisjus adatbázisával gépi úton vetettük össze, és csak a biztos találatok publikálását vállaltuk. A következő gyakori okok lehetnek a hiányzó szerzői adatok mögött:

  • Az eredeti cím és a Zeneszöveg.hu-n megadott cím közötti különbség miatt nem találtunk egyezést.
  • Több azonos (vagy hasonló) című mű létezik, amelyek közül automatikus úton nem tudtunk választani.
  • Esetleg a szerző még nem regisztrálta dalát az Artisjusnál.

Ha Ön tudja a szerzők nevét, kérjük, jelezze a szerzok@artisjus.com címen – a tárgysorba írja be, hogy „Zeneszöveg.hu”. Amint tudjuk, kiegészítjük az adott dalt a helyes információkkal. Köszönjük! J

 

Hibás adatot látok, nem is ő a dal szerzője! Mit tehetek?

Mivel az Artisjus és a Zeneszöveg.hu együttműködése még korai fázisban van, előfordulhatnak adathibák. Kérjük, ilyen esetben az adott dalszöveg linkjét és az Ön szerint helyes szerzőségi adatot küldje el a szerzok@artisjus.com címre – a tárgysorba írja be, hogy „Zeneszöveg.hu”. Köszönjük! J

 

Miért jó nekem tudni a szerzők nevét?

A zenehallgatók, rajongók számára a dalszerzői információ segíthet abban, hogy kedvenc daluk szerzőinek más zenéit is megismerhessék – akkor is, ha más az előadó. Ehhez elég, ha a szerző nevére rákattint, a Zeneszöveg.hu mutatja az adott szerző többi dalát is.

A professzionális zenefelhasználóknak (pl. televízió, filmes cégek) a szerzői információ segít abban, hogy meg tudják keresni a szerzőket, és engedélyt tudjanak kérni a felhasználáshoz. A szerzők nevének feltüntetése is könnyebben megy ezzel az új módszerrel.

Bízunk abban, hogy ezzel a lépéssel a dalszerzői szerep jobb elismertségét is előmozdítjuk.

 

Honnan tudja az Artisjus, ki a szerző?

A szerzőktől.  Ők ma már évente több mint 18ezer új dalt jelentenek be hozzánk, megadva ezek legtöbb fontos adatát.

 

Mi az az ISWC-kód?

A zenei szerzemények nemzetközi azonosító száma – olyan, mint a könyveknél az ISBN-kód vagy a folyóiratok ISSN-kódja. Az Artisjus minden nála regisztrált zeneműnek (több mint 18ezer magyar zene évente!) automatikusan biztosít ISWC-kódot. A weben elérhető az ISWC-kód hivatalos weboldala www.iswc.net és a kód Wikipédia-oldala is sok információt tartalmaz