A postai kifizetés megszűnik

2021-től kizárólag bankszámlára tudjuk teljesíteni a jogdíj kifizetését. Minden tudnivaló ezen az oldalon!

Fokozatos megszüntetés

Bár korábban lehetőség volt arra, hogy a jogdíj kifizetését postai címre kérjék a szerzők, örökösök (és más jogosultak), ez a lehetőség fokozatosan megszűnik az Artisjusnál. 2020-tól az újonnan regisztrálók és az adataikat módosítók már nem választhatják a postai kifizetést. 2021. január 1-től pedig kizárólag bankszámlára folyósítja az Artisjus a szerzői jogdíjat.

Bankszámlaszám megadása

A zökkenőmentes jogdíjkifizetés érdekében minden szerzőt, örököst arra kérünk, hogy haladéktalanul adja meg bankszámlaszámát az Artisjusnál – amennyiben ezt korábban még nem tette meg.

SZIR-hozzáféréssel: A Szerzői Információs Rendszer (SZIR) regisztrált felhasználói pár perc alatt megadhatják, vagy akár megváltoztathatják a bankszámlaszámukat online. Az oldalra történő belépés után adja meg (új) bankszámlaszámát a Profil menüpont Pénzügyi adataim fülén, és mentse el a változásokat.

SZIR-hozzáférés nélkül: A SZIR-hozzáféréssel nem rendelkező szerzők, örökösök adatlapon tudják megadni bankszámlaszámukat ügyfélkapus hitelesítéssel online, vagy postai úton egy innen letölthető személyi adatlap kitöltésével és beküldésével (címünk: 1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.).

A bankszámlás kifizetés előnyei

A bankszámlára történő utalás mindkét fél számára előnyökkel jár:

  • Azonnal a számlára kerül: a jogdíj az utalást követően azonnal megérkezik a bankszámlára, köszönhetően a 2020 márciusában bevezetett azonnali fizetési szolgáltatásnak.
  • Egyszerűbb, kényelmesebb, biztonságosabb: nem kell a több napos, akár több hetes postai kézbesítésre várni. Emellett elkerülhető a postai sorban állás, amely járványhelyzet esetén akár egészségügyi kockázatot is jelenthet.
  • Csökkenti a költségeket: a sikertelen postai kézbesítések ésszerűtlen terheket róttak az Artisjusra. Miattuk jelentős többletköltség és többletmunka keletkezett a szervezetnél. A bankszámlás kifizetéssel ez teljesen elkerülhetővé válik.
  • Összhangban van az Alapszabállyal: az Artisjus működését az Alapszabály határozza meg. Ide vonatkozó fejezete alapján a szerző, örökös, zeneműkiadó vállalja “a jogdíj átutalásához szükséges bankszámla nyitását és fenntartását”.

Jogszabályi háttér

Az Artisjus Alapszabályának X.3. pontja értelmében:

“Az egyéb érintett jogosultak vonatkozásában az Egyesület azzal a feltétellel látja el a közös jogkezelést, így különösen a jogdíjak felosztását és a Szervezeti És Működési Szabályzat III.2.4. pontjában meghatározott nyilvántartások vezetését , ha

a) a zeneműkiadó érintett jogosult az Egyesülettel a közös jogkezelésre való megbízást is magában foglaló jogdíjrészesedési szerződést köt és ebben vállalja a megbízás Egyesület által történő teljesítéséhez szükséges, a jelen Alapszabály VIII.2.2.1., VIII.2.3, illetve a VIII.3. pontjaiban meghatározott kötelezettségeket, ideértve az adó- és számviteli jogszabályokban előírt bizonylatok jogdíj kifizetéséhez szükséges kibocsátását, és a jogdíj átutalásához szükséges bankszámla nyitását és fenntartását;

b) a szerző, illetve örökös érintett jogosult kifejezett megbízást ad a közös jogkezelésre az Egyesületnek, és ebben vállalja a jelen Alapszabály VIII.2.2.1., VIII.2.3., illetve VIII.3. pontjaiban meghatározott kötelezettségeket, ideértve az adó- és számviteli jogszabályokban előírt bizonylatok jogdíj kifizetéséhez szükséges kibocsátását, és a jogdíj átutalásához szükséges bankszámla nyitását és fenntartását;

c) a szerző, illetve örökös érintett jogosult nem ad kifejezett megbízást közös jogkezelésre az Egyesületnek, de önként teljesíti a jelen Alapszabály VIII.2.2.1., VIII.2.3., illetve VIII.3. pontjaiban meghatározott kötelezettségeket, ideértve az adó- és számviteli jogszabályokban előírt bizonylatok jogdíj kifizetéséhez szükséges kibocsátását, és a jogdíj átutalásához szükséges bankszámla nyitását és fenntartását és javára az Egyesület a közös jogkezelésre vonatkozó jogszabályi előírások alapján a jelen Alapszabály szerint közös jogkezelést láthat el (kiterjesztett hatályú közös jogkezelés).