Kapi-Horváth Ferenc
zeneszerző, karmester

1967-ben született Budapesten. Zeneszerzői tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Kocsár Miklósnál, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Soproni Józsefnél végezte. Karmesteri diplomát Lukács Ervin tanítványaként szerzett. 1990 óta a Vám- és Pénzügyőrség Zenekarának karmestere. 1991-től 95-ig a Magyar Állami Operaház korrepetitora volt. 1992 - 98-ig a Vígszínház West Side Story-produkcióját, 1995-ben a Stadttheater Hannover turnéján a Bécsi vér c. operettet vezényelte.
A Pénzügyőr Zenekar karmestereként cselekvő részese az együttes fejlődésének. Az utóbbi években a zenekar jelentős helyet vívott ki magának a fúvószenei életben. Műsorán különböző műfajú darabok szerepelnek a hagyományos indulóktól kezdve a szimfonikus, opera- és operettátiratokon át a célzottan fúvószenekarra írt kortárs magyar és külföldi művekig. Repertoárjuk bemutatására rendszeresen lehetőséget kapnak a Pesti Vigadóban, a BM Duna Palotában, az Operettszínházban és a Magyar Rádióban. Olyan neves kortárs zeneszerzők műveit szólaltatják meg, mint Hidas Frigyes, Lendvay Kamilló, Dubrovay László, illetve Alfred Reed, John Williams vagy Johan de Meij. Kiváló szólisták lépnek fel a zenekarral, többek között az Operaház és az Operettszínház ének- és táncművészei.
A zenekarnak eddig 4 CD-je jelent meg. A legutóbbin hallható a Vámigazgatások Világszervezetének himnusza és indulója, melyet Kapi-Horváth komponált. Évente több művet ír és hangszerel az együttes számára, ezeket a Bartók Rádió is műsorára tűzi.
1998 óta fúvószene-történet és partitúraolvasás tárgyat tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetében. A Magyar Fúvószenei és Mazsorettszövetség elnökségi tagja, annak karmesterképző kurzusán tanított.
Mint az Allegro kamaraegyüttes zenei vezetője és csembalistája barokk zenével is foglalkozik. Zongorakísérőként fellép hangszeres és énekes szólistákkal, akik közül Faragó Laura énekművésszel 1993 óta rendszeresen dolgozik együtt. CD-jükön reprezentatív válogatás hallható "A magyar dal évszázadaiból".
Zongorapedagógiai művei Teöke Marianne többkötetes zongoraiskolájában jelentek meg, amelyet Japánban is kiadtak. E kis darabokkal zeneiskolások eredményesen szerepelnek országos versenyeken.
Kapi-Horváth 2002-ben elnyerte a NKÖM Kodály Zoltán zenei, alkotói ösztöndíját és szerzői esten mutatkozott be a budapesti Fészek Művészklubban.
A Magyar Zeneszerzők Egyesületének és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja.

Díjnyertes művek:
• Flux (Gödöllői Agrártud. Egyetem, 2. díj)
• Pénzügyőr induló (1.díj, 1993)
• Megy a gőzös...-induló (MFFT, megosztott 1.díj, 1996),
• Százhalombatta induló (Százhalombatta város 1.díj, 1998)
• Kispesti Ünnepi Ének (különdíj, 1999)
• Kossuth emlékére - induló (HM nívódíja, 2002)
• Kossuth-dalok (Magyar Zeneszerzők Egyesülete díja, 2002)