Labdarúgó-Európa-bajnokság és Olimpia közvetítése

Rendezvényhelyszínén közvetíti a 2024-es nyári sporteseményeket? Itt tájékozódhat az Artisjus-tudnivalókról.

A közelgő Labdarúgó-Európa-bajnokság és a Nyári Olimpia kapcsán az alábbi tudnivalókról tájékoztatjuk.
Ha úgy tervezi, hogy közterületen TV-n, projektoron közvetíti ezeket a népszerű eseményeket, kérjük, kövesse az alábbiakat!

Beérkezés határideje: 2024. június 13.

Milyen következményekkel jár, ha kihelyezi a készüléket, és mégsem jelzi ezt az Artisjusnak?

A be nem jelentett, de az Artisjus helyszíni ellenőrzése során felderített zenefelhasználás esetén az egyébként fizetendő szerzői jogdíjjal megegyező összegű költségátalányt is meg kell fizetni (Szjt. 25. § (6) bekezdés).

Mely jogszabály kötelezi a rendezvényhelyszíneket a bejelentésre?

 Szjt. 25.§ (4) bekezdésében foglalt rendelkezés szerint a közös jogkezelő szervezet (vagyis az Artisjus) felé a felhasználó a tervezett zenefelhasználást és a már megkezdett zenefelhasználás bármiféle megváltozását előzetesen köteles bejelenteni.

A sportközvetítés után miért kell fizetni jogdíjat az Artisjusnak?

Az Artisjus Egyesület irodalmi és zeneszerzők, zeneszövegírók közös jogkezelő egyesületeként jogosult a nyilvános zenefelhasználás után a szerzőket megillető ún. nyilvános előadási jogdíj érvényesítésére és beszedésére.

Nyilvános előadásnak kell tekinteni a nyilvánosság (közönség) számára hozzáférhető helyen bármilyen zeneszolgáltatásra alkalmas műszaki eszközzel (pl. televíziókészülék, rádió, CD-lejátszó, számítógép) történő zeneszolgáltatást (minden sportközvetítés tartalmaz zenét is), valamint a személyes előadóművészi teljesítménnyel (pl. zenekar) megvalósuló élőzenés, műsoros előadásokat, koncerteket is.

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.) értelmében az irodalmi, tudományos és művészeti alkotások – köztük a szöveges és szöveg nélküli zeneművek is – a törvény védelme alatt állnak. Szerzői művek felhasználásához főszabály szerint engedély szükséges és a felhasználásért jogdíjat kell fizetni. Egyes esetekben az engedélyt nem közvetlenül egyesével a szerzőktől, hanem a szerzők közös jogkezelő egyesületétől kell és lehet megszerezni.