Rendkívüli FB választás

A 2018 májusában tartott felügyelő bizottsági választás apropójáról, folyamatáról, újdonságairól és további részleteiről itt írtunk. A választás eredménye is megtekinthető ezen az oldalon.

Az Egyesület rendkívüli választást tartott abból a szomorú apropóból, hogy Melis László hegedűművész és zeneszerző, az Artisjus Komolyzenei Szerzők Osztályának és Felügyelő Bizottságának tagja, 2018. február 12-én elhunyt. A Felügyelő Bizottság az egyesület belső ellenőrző szerve, amelyet közvetlenül a tagok összessége választ. A májusi választáson a komolyzenei egyesületi tagok vehettek részt. Részletes tájékoztatónk a májusi választásról itt olvasható.

Eredmény

A választás eredménye alapján az Artisjus Komolyzenei Szerzők Osztályának és Felügyelőbizottságának megválasztott új tagja Márta István lett.

Két jelöltre érkeztek szavazatok:

  • Márta István – 33 db szavazat
  • Dr. Zombola Péter – 20 db szavazat

A szerzők 51-2 arányban online adták le szavazatikat.

 

Változás a korábbi választásokhoz képest

 

Ha a mostani esethez hasonlóan nincs szükség soron kívüli választásra, négyévente választja meg az Artisjus tagsága a Felügyelő Bizottság tagjait. Az FB jelenlegi összetételét 2015 decemberében szavazta meg a tagság. Míg eddig csak személyesen, a választási gyűlésen lehetett részt venni a korábbi szavazásokon, a májusi rendkívüli választáson először elektronikus jelölésre és szavazásra is lehetősége volt azoknak a komolyzenei szerzőknek, akik legkésőbb 2018. április 26-ig regisztráltak online ügyintézéshez (vagy már korábban megtették ezt és rendelkeznek a belépéshez szükséges azonosítóval). Akik nem regisztráltak, de élni akartak jelölési és szavazati jogukkal, azok személyesen, az Artisjus székházában is leadhatták jelölésüket és szavazatukat az alábbi időpontokban.

A választás menete

1. Jelölés

A választási folyamat a jelöléssel kezdődik. A komolyzenei osztály bármely tagja a megüresedett felügyelő bizottsági helyre jelölhet maximum 1 főt az Artisjus komolyzenei tagjai közül.  Azok a jelöltek, akik a tagsági osztály legalább 15 százalékának támogatását elnyerik, felkerülhetnek a végleges jelöltlistára. Jelölést 2018. május 2-től május 8. éjfélig adhattak le azok, akik elektronikusan vettek részt a szavazásban online ügyintézési felületükön keresztül. Az online felületre nem regisztrált szerzők személyesen adhatták le a jelölésüket és a szavazatukat papíron az Artisjus székházában. Erre 2018. május 2-4. között és május 7-8. között volt lehetőség ügyfélfogadási időben.

A jelölés lezárult, a jelöltek listája itt található.

2. Választás

A végleges jelöltlistára felkerült tagok közül a tagság megválasztotta a Felügyelő Bizottság új tagját. Egy tag egy jelöltre adhat le szavazatot. Szavazategyenlőség esetén pótszavazásra kerül sor, amin már csak a szavazategyenlőséggel érintettek közül kell választani. Az elektronikusan választók 2018. május 14-16. éjfélig adhatták le szavazatukat az interneten, saját online felületükre belépve. A személyesen, papír-alapon szavazók ugyanezeken a napokon, ügyfélfogadási időben szavazhattak.

meghatalmazás esetére

Meghatalmazási nyomtatvány jelölésre letölthető innen.

Meghatalmazási nyomtatvány szavazásra letölthető innen.

Meghatalmazással is lehet szavazni, erre azonban csak a papír-alapú, személyes szavazásnál van lehetőség (elektronikusan nem). Arról, hogy ki lehet meghatalmazott és ilyen esetben hogyan zajlik a szavazás, a részletes tájékoztató 4.1.2. pontjában olvashat.